MOK še brez odločitve o Rusiji, najprej bodo počakali na CAS

MOK še brez odločitve o Rusiji, najprej bodo počakali na CAS
Mednarodni olimpijski komite (Mok) še ni sprejel nobene odločitve o Rusiji, njenih športnikih in morebitni prepovedi sodelovanja te države na bližnjih olimpijskih igrah v Riu.
Kot je krovno olimpijsko gibanje sporočilo danes, bodo v Moku najprej počakali na odločitev športnega razsodišča CAS v Lozani.
To bo v četrtek obravnavalo oziroma sporočilo odločitev o primeru ruskih atletov, ki so vložili pritožbo zoper prepoved nastopanja na igrah, to jim je izrekla Mednarodna atletska zveza IAAF.

MOK je v sporočilu za javnost zapisal, da bo preučil pravne vidike morebitne prepovedi nastopanja vseh ruskih športnikov na igrah in možnost kršenja njihovih individualnih pravic. "Zaradi tega bo Mok pri odločitvi upošteval odločitev razsodišča Cas, upoštevali pa bomo tudi olimpijsko listino in svetovni protidopinški kodeks," so zapisali v Moku.

Za zdaj so v Moku sprejeli le nekaj manjših ukrepov. Začasno so prepovedali izvedbo mednarodnih športnih tekmovanj v Rusiji, pri čemer začasna prepoved velja tudi za projekt evropskih olimpijskih iger 2019. Izvršni odbor Moka je še sklenil, da bodo opravili ponovne analize, tudi forenzične, vseh ruskih športnikov in njihovih spremljevalcev na igrah v Sočiju 2014. V ta namen so ustanovili posebno komisijo pod vodstvom Denisa Oswalda. Mok bo nato glede na ugotovitve komisije načrtovala nadaljnje ukrepe.

Poleg tega pa ruskim funkcionarjem, ki so jih kot sodelujoče v načrtnem dopinškem delovanju v Rusiji razkrili v poročilu svetovne protidopinške agencije Wada, Mok ne bo izdal akreditacij za igre v Riu, prav tako do njih ne bodo mogli priti člani ruskega ministrstva za šport.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji