V olimpijski vasi kondomov v izobilju, a brez televizij

V olimpijski vasi kondomov v izobilju, a brez televizij
Olimpijska vas v Riu de Janeiru v teh dneh dobiva svojo končno podobo. Zaenkrat je dokončana ogromna 24-urna restavracija, na voljo je tudi že molitveni center, pa postelje, ki se jih da podaljšati in obilica kondomov.
Olimpijsko vas bodo odprli čez mesec dni, med 5. in 21. avgustom pa bo domovanje kar 18.000 nastopajočim na igrah.

Skupaj je tekmovalkam in tekmovalcem za bivanje na voljo 31 stavb, v katerih bodo dva metra dolge postelje, ki pa jih je možno podaljšati za dodatnih 30 centimetrov in so tako primerne tudi za višjerasle ljudi. Kot pravijo prireditelji, so športnikom pripravili tudi 450.000 kondomov, projekt olimpijske vasi pa je vreden 742 milijonov evrov.

Ogromna restavracija, ki bo odprta 24 ur na dan, bo vsak dan postregla z 210 tonami hrane, ima 7000 sedežev, dvorana pa je tako velika, da bi vanjo po besedah prirediteljev lahko postavili tudi pet letal Airbus A380. Županja olimpijske vasi bo v času iger nekdanja košarkarska zvezdnica Janeth Arcain, dvakratna dobitnica olimpijskega odličja, za strežbo in pomoč športnikom pa bo skrbelo 13.000 ljudi.

V vasi so 3604 apartmaji, ki imajo dve, tri ali po štiri postelje. Niso luksuzni, a zagotavljajo udobje in mir prebivalcem, pravijo organizatorji. Edina pomanjkljivost je, da v sobah ne bo televizij, kar je zaradi finančne krize v Braziliji posledica zmanjšanega proračuna. Vse sobe bodo imele električne odganjalce komarjev, predvsem zaradi strahu pred virusom zika.

V vasi bo tudi religiozni center, ki bo naklonjen vernikom večine svetovnih religij, islamski del bo imel ločeno molilnico za moške in ženske. Ko se bodo olimpijske in paraolimpijske igre končale, bodo stanovanja ponudili za prodajo na trgu. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je vas že pohvalil, kot "eno najlepših, kar jih je doslej videl".
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji