MOK podprl odločitev IAAF o neudeležbi ruskih atletov v Riu

MOK podprl odločitev IAAF o neudeležbi ruskih atletov v Riu
Bodo pa tisti, dopinško "neoporečni", ki jim bodo vseeno dovolili nastop, lahko tekmovali pod rusko zastavo.
IAAF je v petek glasovala za nadaljevanje suspenza ruskih atletov po državno spodbujenem dopingu in korupciji v atletiki. Toda kljub kazni je pustila odprta vrata za Rio določenim ruskim športnikom, in sicer tistim, ki vadijo v tujini. Po mnenju šefa ruske atletske zveze Dimitrija Šljahtina, ki pravi, da mu kriteriji IAAF še niso jasni, pa bi v tem primeru Rusijo lahko zastopala zgolj skakalka v daljino Darja Klišina.
Sprva je IAAF tudi zahtevala, da bi ti, "čisti" ruski atleti v Riu nastopili pod nevtralno oziroma olimpijsko zastavo, danes pa so to odločitev spremenili. Tako bodo tisti tekmovalci, ki bodo prestali individualne teste IAAF in bodo lahko tekmovali v Braziliji, to počeli pod rusko zastavo.
"Če bodo atleti dobili zeleno luč za nastop, potem bodo to naredili kot člani ruskega olimpijskega komiteja," je dejal predsednik Moka Thomas Bach.

Predsednik ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov pa je že povedal, da se bodo tisti ruski atleti, ki nikoli niso prekršili dopinških pravil, pritožili na Mednarodno športno arbitražno razsodišče (CAS) v Lozani, če jim ne bodo dovolili nastopa v Riu.
Bach je v rusko zgodbo vpletel še Kenijo, ki je prav tako pod valom dopinških obtožb in mora ustrezno spremeniti zakonodajo, če se želi izogniti izključitvi z OI. "Zaradi neposlušnosti Kenije in Rusije ter z njima povezanih dopinških obtožb pri Moku menimo, da je pri športnikih iz teh dveh držav treba postaviti pod velik vprašaj 'predpostavko o nedolžnosti'," je dejal Bach.
Na zasedanju so govorili tudi o tem, da naj Svetovna protidopinška agencija Wada leta 2017 skliče svetovno konferenco, športne zveze pa so pozvali, naj preiščejo zdravnike, vpletene v doping, prav tako pa tudi športnike.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji