Končane so olimpijske igre v Rio de Janeiru

Končane so olimpijske igre v Rio de Janeiru
Z barvito zaključno slovesnostjo so se uradno končale 31. poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru. Organizatorji so pripravili skoraj triurni prikaz bogate brazilske kulture, vrhunec pa je bilo kot vedno vkorakanje športnikov na stadion Maracana.
Na zaključni slovesnosti je sodelovalo več sto profesionalnih plesalcev, ki so se poklonili bogati tradiciji brazilske glasbe. Več tisoč športnikov iz 207 reprezentanc, med njimi prvič na olimpijskih igrah tudi ekipa beguncev, je s ponosom napolnilo stadion in se pridružilo zabavi v ritmih elektro-popa in sambe. Glasba je imela osrednjo vlogo že na otvoritveni slovesnosti 5. avgusta. Na ogromnem zaslonu so prikazali nekatere nepozabne trenutke minulih 16 dni. Še posebej glasno je 50.000 gledalcev pozdravilo posnetek dobitnice zlate medalje v judu Rafaele Silva, ki prihaja iz favele in se ji je uspelo prebiti prav na vrh. Z navdušenjem so podoživeli tudi Neymarov gol na finalni tekmi proti Nemcem, tek devetkratnega olimpijskega prvaka Usaina Bolta in plavanje najbolj uspešnega olimpijca Michaela Phelpsa.

V skladu z olimpijsko tradicijo so ob tej priložnosti podelili še zadnje medalje. Iz rok predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha so jih prejeli maratonci, zmagovalec iz Kenije Eliud Kipchoge ter dobitnika srebrne in bronaste medalje: Ethiopijec Feyisa Lilesa in Američan Galen Rupp.

Preden je olimpijski ogenj ugasnil, je Bach olimpijske igre v Riu označil za čudovite. "To so bile čudovite olimpijske igre v čudovitem mestu," je dejal pred plešočimi športniki, prostovoljci in gledalci. "Prišli smo kot gosti, odhajamo kot prijatelji," je dodal. "Zgodovina bo govorila o Rio de Janeiru pred in o veliko boljšem Rio de Janeiru po olimpijskih igrah," je dejal Bach in spomnil na številne infrastrukturne projekte, ki so jih zgradili za potrebne ogromnega športnega dogodka.

Ob 22.26 po lokalnem času je olimpijski plamen ugasnil.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji