Slovenski rokometaši obstali v četrtfinalu olimpijskega turnirja

Slovenski rokometaši obstali v četrtfinalu olimpijskega turnirja
Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janič, jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol ter četrtfinalna tekma naši rokometašev bodo v središču pozornosti slovenske športne javnosti.
Prva je v olimpijsko areno 12. tekmovalnega dne stopila kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janič. V kvalifikacijah na 500 m razdalji je veslala dovolj dobro za peto mesto v skupini in uvrstitev v polfinale, ki je bilo na sporedu uro kasneje. Kajakašica Žusterne je v svoji polfinalni skupini sicer zasedla tretje mesto, a bila po času prepočasna za napredovanje. V finale sta vodili prvi dve mesti iz vsakega od treh polfinalov in najboljši dve tretje uvrščeni po času, a je bila Slovenka osem desetink za časom, ki je še zagotavljal veliki finale in borbo za odličja. "Želela sem si še enega finala, ni mi uspelo, a tak je šport. Danes nisem imela sreče, ki je še kako potrebna tudi v našem športu. Veter v prsi je iz nastopa v nastop stopnjeval svoj moč, tako da je naša skupina tekmovala v najslabših razmerah in bila najpočasnejša. Pred samo tekmo pa se bila zelo zadovoljna s skupino, prepričana sem bila, da bo najhitrejša. V cilj sem prišla povsem izmučena, mislim, da je bil to moj maksimum, zato si nimam česa očitati," ni bila najboljše volje Ponomarenko Janićeva.

Jadralki v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol sta danes v Riu ostali brez sklepne regate za medalje, saj je v zalivu v Riu de Janeiru vladalo skoraj brezveterje, ki ni omogočilo začetka regate. Tekmo bodo ponovili v četrtek, v kolikor pa se bodo podobne razmere ponovile, bo za končni vrstni red obveljala uvrstitev po 10 regatah. "Ne vem, kaj je bilo za pričakovati. Ali čim prej startati, ali pa čakanje, Zjutraj se je kazal veter s severa, nekaj ga je bilo in morda bi lahko tudi po tem speljali regati. A organizatorji so čakali na veter z oceana, ki je bil napovedan, to pa se ni zgodilo. Bilo je naporno, a nimaš kaj ... Rio vsak dan znova preseneča," je po večurnem čakanju na morju povedala 28-letna Mrakova in vsaj z zadnjim stavkom dala vedeti, da je obe slovenski tekmovalki močno prizadela torkova diskvalifikacija, ki je še nista povsem preboleli.

Slovenski rokometaši so v četrtfinalu olimpijskih iger v Riu izgubili proti Danski s 30:37 (13:16). Izbranci Veselina Vujovića se tako poslavljajo od iger. Slovenci v prvem polčasu niso navdušili selektorja Veselina Vujovića. Puščali so preveč prostora Dancem v (večinoma precej globoki) obrambi, tako da so ti z raznovrstno igro brez posebnih težav prihajali do "čistih" metov. Skandinavci so imeli pobudo praktično ves polčas, vodili za zadetek ali dva, prvič so za dva vodili že v tretji minuti s 3:1. V teh trenutkih so sicer oboji zlahka prehajali skozi eno in drugo obrambo, tako da so Danci ohranjali rahlo prednost. Pri Slovencih sta bila v teh trenutkih najbolj razpoložena Marko Bezjak in Vid Kavtičnik, medtem ko je bil nabor razigranih igralcev pri Dancih precej večji, kar se je odrazilo v drugi polovici polčasa. V 25. minuti so tekmeci tako prvič povedli za tri zadetke (13:10) in imeli ob koncu priložnost tudi za vodstvo s štirimi, a je Blaž Blagotinšek prestregel podajo, po protinapadu pa je Uroš Zorman zadel za 15:13. Končni izid prvega dela je postavil Mads Christiansen sekundo pred koncem. Uvod drugega polčasa prav tako ni prinesel ničesar dobrega. Slovenska obramba je - tudi ob preveč izključitvah - še naprej puščala preveč lukenj, ki so jih kakovostni Danci znali izkoriščati tako z zunanjih kot krilnih položajev. Mikkel Hansen, najboljši strelec minule sezone lige prvakov, je v 31. minuti zadel za 17:13, prvič pa so igralci s severa Evrope vodili za pet zadetkov v 35. minuti po zadetku Lasseja Svana z desnega krila. Le malce pozneje je bilo že 22:16 in 23:16 po zadetkih Casperja Mortensena in Mortena Olsna, pomagala ni niti minuta odmora, v kateri je selektor Veselin Vujović med drugim svojim izbrancem očital pomanjkanje želje. Mads Larsen Mensah in Rene Toft Hansen sta v 41. minuti to anemijo v obrambi kaznovala z novima zadetkoma za 25:17 in 26:17, kar je že pomenilo, da se Sloveniji tudi v tretjem olimpijskem poskusu ne bo uspelo prebiti med najboljše štiri.
Danci so namreč tudi v obrambi delovali solidno, zavedali so se tudi tega, da Slovenci ne predstavljajo prave nevarnosti s streli z zunanjih položajev, kar jim je olajšalo delo. Ob porozni obrambi Slovenije so tako hitro prišli do želene prednosti, ki jim je zagotavljala povsem varnih zadnjih 20 minut dvoboja.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji