Nova olimpijska kolajna za Slovenijo zaznamovala 11. tekmovalni dan v Riu

Nova olimpijska kolajna za Slovenijo zaznamovala 11. tekmovalni dan v Riu
Vasilij Žbogar je s svojim uspehom razveselil številne ljubitelje športa v Sloveniji. Špela Ponomarenko Janič je dopolnila njegov uspeh, v olimpijski areni sta bili še jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol ter atletinji Tina Šutej in Martina Ratej.
Eden športno najbolj uspešnih dni je bil za slovenske olimpijce 11. tekmovalni dan v Riu. Vasilij Žbogar je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v razredu finn osvojil srebrno medaljo. To je tretja olimpijska kolajna 40-letnega Izolana, dve je osvojil v razredu laser; drugi je bil v Pekingu 2008, tretji pa v Atenah 2004. Žbogar je v današnji regati za medalje branil drugo mesto, brez katerega bi lahko ostal le ob veliki smoli, saj je imel pred zadnjim dejanjem 13 točk prednosti pred Hrvatom Ivanom Kljakovićem Gašpićem, ki pa je na koncu končal kot peti. Vodilni Britanec Scott je bil za tekmece nedosegljiv že pred regato za medalje. V regati za medalje, ki je štela dvojno, je bil najhitrejši Američan Caleb Paine, s tem si je zagotovil tudi bronasto kolajno. Žbogar je prišel v cilj kot šesti. Vasilij je jadranje v Riu začel odlično. V uvodnih dveh plovih je namreč zasedel tretje in prvo mesto, skupaj pa zasedel vrh. Po drugem dnevu ga je na njem zamenjal Gilles Scott, Žbogar pa je padel na drugo mesto. V naslednjih dneh se je uspešno boril z vetrom in tekmeci, Scott se mu je sicer oddaljeval, vendar je Slovenec iz plova v plov trdneje držal drugo mesto oziroma srebrno medaljo. V zadnjem dejanju OI v Braziliji je prvič obrnil na osmem mestu, v drugo kot sedmi, nato pa je napredoval na šesto mesto, ki ga je zadržal do cilja.

Odlična je bila v svojem prvem nastopu v Riu tudi kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić. V disciplini 200 metrov osvojila četrto mesto. Od medalje so jo ločile dobre tri desetinke sekunde. Zelo sem zadovoljna s četrtim mestom. Rekli so, da sem zelo blizu, tega sicer nisem čutila in tri desetinke na 200-metrski razdalji niso tako malo. Bilo je težko. Pred tekmo je pihal bočni veter in moja proga za ta veter ni bila najboljša, zato se nekako nisem znašla. A na srečo na tekmi tega vetra ni bilo več. Osredotočila sem se sama nase. Start je bil 100-odstotkov boljši kot včeraj in mislim, da sem odveslala zelo dobro tekmo in dosegla svoj najboljši olimpijski izid," je po tekmi povedala slovenska reprezentantka, ki je tik pred igrami v Španiji trenirala skupaj s staro in novo olimpijsko prvakinjo, obe pa se že dogovarjata tudi za naslednje leto. "Mislim, da je obema koristilo."

Slovenija je na atletskem stadionu Joao Havelange v Riu de Janieru zabeležila prvo uvrstitev v finale. 27-letna Ljubljančanka Tina Šutej se je prebila med petnajst najboljših tekmovalk v skoku s palico, ki se bodo za olimpijska odličja merila v noči s petka na soboto. Šutejeva se je v finale uvrstila z rezultatom 455 centimetrov, kar je bilo sicer pet centimetrov manj od norme.

V večernem atletskem  programu je v kvalifikacijah v metu kopja nastopila Martina Ratej. Ni se uspela uvrstiti v finale, saj ni dosegla zahtevane daljave - 63 m.

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta odlično opravili z osmim, devetim in desetim nastopom. Ko je že vse kazalo, da bosta v regato za kolajno krenili s tretjega mesta, je sledila pritožba japonske posadke v zvezi z nepravilnim oviranjem v osmem nastopu. Bila je uspešna. Tina in Veronika bosta jutri startali v finalni regati z devetega mesta.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji