Deseti dan olimpijskih iger Slovenci zopet uspešni

Deseti dan olimpijskih iger Slovenci zopet uspešni
Rokometaši so tekmovanje v skupini sklenili z zmago proti Poljski, Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić se je uvrstila v finale na 200 m, prijetno je presenetila Špela Perše v daljinskem plavanju, atletinji pa sta v uvodnem nastopu razočarali. Jadralki bosta zaradi pomanjkanja vetra jadrali jutri.
Atletinje so opravile predtekmovanja teka na 200 metrov. Na sporedu je bilo kar devet predtekmovalnih skupin, Slovenki sta razočarali. Maja Mihalinec je dosegla 48. čas in tako ostala brez torkovega polfinala. Druga slovenska predstavnica v tej disciplini Sabina Veit pa je dosegla 62. čas med 72 nastopajočimi. "Startala sem na osebni rekord, a žal mi ni uspelo. Začela sem dobro, potem pa mi je na zadnjih 50 metrih kar odrezalo noge in jih nisem več mogla nadzirati. Ne vem točno, kaj se je zgodilo, tudi ne vem, kaj reči. Preprosto sem se v teku nagnila preveč naprej, saj sem morda želela preveč. Na ogrevanju sem imela malo prazne noge, malo utrjene, kar ni logično, ker smo v teh dneh veliko počivali. Ko smo prišli na start, sem bila povsem prazna, poskusila sem se motivirati, a ni šlo," je po tekmi za TV Slovenija dejala Maja Mihalinec. Tudi Veitovi se danes tek ni izšel po načrtih, vzrok je bil slabo počutje. "Vsekakor nisem zadovoljna s časom. Čutila sem težke noge, že zadnjih nekaj dni sem se slabo počutila. Čeprav sem želela dati vse od sebe, mi ni šlo. Na splošno me je utrudilo slabo počutje, najbrž vsi ti klimatizirani prostori, kar me je malo zdelalo. Čas za polfinale je bil danes zame nedosegljiv, pod 23 sekundami nisem sposobna odteči, žal se je tako izteklo. Sem razočarana in počasi bom zaključila svojo kariero. O dejanskem se še odločam, imam še ves september čas za razmislek. Morda odtečem zimsko sezono, potem pa bo čas za nove stvari," pa je po tekmi dejala Veitova.

Rokometna reprezentanca je v 5. krogu prvega dela poletnih olimpijskih iger v Rio de Janeiru premagala Poljsko s 25:20 (13:13). Predtekmovanje je končala s štirimi zmagami in enim porazom. Izbranci Veselina Vujovića, med katerimi tokrat ni bilo vratarja Matevža Skoka, saj ga je zamenjal Urban Lesjak, so drugič igrali v prvem, jutranjem terminu. Če jim to ni odgovarjalo v prejšnji tekmi proti Nemčiji, so se tokrat proti Poljski precej bolje znašli. V prvem polčasu so Poljaki še držali stik s Slovenci, v drugem delu pa so Vujovićevi fantje strnili vrste v obrambi, v napadu zaigrali bolj zbrano in zlomili tekmece, velik delež h končnemu uspehu je dodal še Gorazd Škof, ki je zbral devet obramb iz 16 poizkusov. Uvodne minute so bile za Slovence slabe. V napadu so zapravili dve žogi, Poljaki so dvakrat zadeli, šele v šesti minuti je Uroš Zorman zadel prvi slovenski gol. Poljaki so zadeli še dvakrat, zato je Veselin Vujović vzel minuto odmora. To je storil v pravem trenutku, saj je odmor predramil njegove fante, ki so do 10. minute izid poravnali na 4:4. V 11. minuti je Miha Zarabec zadel za prvo slovensko vodstvo na tekmi, v 14. minuti pa za +2. Po prednosti z 8:10 so imeli Slovenci dve priložnosti za tri gole zaloge, ki je niso izkoristili, so se pa zato Poljaki približali na gol zaostanka. Po nekaj izmeničnih golih so izbranci Talanta Dujšebajeva v 29. minuti zadeli za 13:13, kar je bil tudi izid prvega polčasa. Drugi del tekme so Slovenci začeli z bolj agresivno obrambo, ki jim je hitro prinesla uspeh, svoj delež pa je dodal še Gorazd Škof z nekaj obrambami. V 38. minuti so Vujovićevi izbranci vodili s 17:14, minuto kasneje z 18:14, kar je bila najvišja razlika do takrat. Pet minut pozneje so bili Poljaki spet v igri, saj je semafor v dvorani prihodnosti kazal 17:18, dva gola je prispeval Karol Bielecki. Z dvema goloma je odgovoril Zarabec, ki je v 46. minuti spet povišal na +3. Vid Kavtičnik in Zorman sta zadela za 22:17. V nekaj naslednjih napadih na obeh straneh gola ni bilo, hitro je tako postalo jasno, da Poljska ne more ogroziti zmage Slovenije. Prvi strelec tekme je bil Zarabec s sedmimi goli, štiri je dal Kavtičnik. Četrtfinalni boji se začnejo v sredo, Po zmagi Francije nad Dansko s 33:30 (17:16) v zadnjem krogu skupine A na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru je znana tudi tekmica Slovenije v četrtfinalu. Izbranci slovenskega rokometnega selektorja Veselina Vujovića, ki so v skupini B zasedli drugo mesto, se bodo pomerili z Danci, ki so v skupini A osvojili tretje mesto.

Kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić se je danes na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v disciplini 200 m uvrstila v torkov finale. V drugi polfinalni skupini od treh je zmagala Inna Osipenko Radomska iz Azerbajdžana s časom 39,803, Ponomarenko Janićeva pa se je s 40,797 in tretjim mestom v skupini ter skupno osmim časom tudi uvrstila v finale.

Danes smo videli še zadnji slovenski plavalni nastop v Riu; tekmo v daljinskem plavanju na 10 km Špela Perše, mlada Blejka je vse do polovice plavala v vodilni skupini, v drugem delu pa tempu vodilnih, ki so dvignile ritem, ni mogla povsem slediti, "Zelo sem zadovoljna s končnim izidom. Tekma je bila zelo težka, nekaj je bilo tudi medsebojnih dvobojev in zato je bilo na koncu še težje, ko smo pospeševali. Tudi meni je dosti dobro uspelo razporediti moči, da sem v zadnjem krogu imela dovolj energije," je povedala 20-letna plavalka radovljiškega kluba. Ne glede na to, da gre za drobno in nižjo tekmovalko, tudi sama ni varčevala z boji v morju pred najslavnejšo brazilsko plažo in prejela opomin. "Mislim, da bi si jih tekmovalke ob meni zaslužile še več," je dejala Gorenjka ter potrdila pričakovano taktiko, da ostane z vodilnimi, dokler se da.

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol bosta na osmi, deveti in deseti plov v razredu 470 na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru morali počakati do jutri. V Braziliji najprej ni bilo vetra, ko so začeli jadrati, pa je bil veter premočan. Za zdaj še ni znano, kakšen bo jadralni urnik za torek, ko bi moral v regati za medalje nastopiti tudi Vasilij Žbogar v razredu finn, trenutno drugi.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji