Na olimpijskih igrah pričeli s tekmovanji tudi atleti

Na olimpijskih igrah pričeli s tekmovanji tudi atleti
Žan Rudolf je na olimpijskih igrah odprl slovenske atletske nastope in tekmovanje na 800 metrov in z najboljšim dosežkom v sezoni 1:46,93 končal na 21. mestu.
V svoji skupini je zasedel peto mesto, za napredovanje pa bi moral biti med najboljši trojico, ali pa se tja prebiti preko doseženega izida, za kar mu je zmanjkalo tri desetinke sekunde. "Vesel sem, da sem na olimpijskih igrah dosegel svoj najboljši izid, a za polfinale bi moral teži precej hitreje, državni rekord, ali vsaj blizu. Malo mi je zmanjkalo. Nisem še pripravljen na konkurenco v svetovnem merilu. Vidi se, da sem v Evropi lahko okrog finala, za svetovno prvenstvo in olimpijske igre pa me čaka še trdo delo. Vsaj dve do tri leta, da se bom lahko kosal s tekmeci, saj je za najboljše izid 1:45 igranje, meni pa bi se za to morala zgoditi popolna tekma," nastopa v zahtevnih deževnih razmerah ni olepševal 23-letni Ljubljančan, ki pa mu je za polfinale zmanjkalo manj, kot je pričakoval.

Luka Janežič je z odliko opravil prvi nastop na olimpijskem stadionu v Rio de Janeiru. V kvalifikacijski skupini štiri teka na 400 metrov se je z drugim časom neposredno uvrstil v polfinale in dosegel skupno 12. izid (45,33). Dvajsetletni sprinter iz Vodic na Gorenjskem, predstavnik mladega atletskega slovenskega rodu, je slovenski rekorder v tej disciplini. V Riu se je v svojem krstnem nastopu na olimpijskih igrah prebil med prvih tri v svoji kvalifikacijski skupini, ki se neposredno kvalificirajo v polfinale, s čimer je izpolnil svoj prvi cilj na olimpijskih igrah.
Ves čas teka je bil na varnem tretjem mestu, ki je še vodilo v finale, v zadnjih metrih pa je prehitel še enega tekmeca in se veselil zanesljive uvrstitve v polfinale. "Presegel sem pričakovanja. Ko sem videl skupino, si nisem mislil, da bom dokaj z lahkoto prišel v polfinale. Lahko rečem, samo izjemno," je dejal Janežič, ki je pred tekom napovedoval, da čas ni pomemben, po njem pa je bil zadovoljen tudi z njim.

Mariborski plavalec Martin Bau, ki je danes na poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru plaval na 1500 metrov prosto, je obstal v kvalifikacijah. Med 45 tekmovalci je zasedel 36. mesto. S časom 15:29,95 je bil sedmi v svoji skupini. "Prve igre so za mano. Želel sem si sicer osebni rekord, a glede na to, da sem ga letos odplaval že dvakrat, je bilo tretjič težko. S trenerko sva skušala narediti drugačne zaključne priprave, manj sem spuščal, a očitno bi moral na tekmo z bolj mehkimi rokami. Ne vem sicer, kakšne sem imel vmesne čase, a vem, da sem skušal začeti hitreje, a tekma ni bila prava, saj sem kasneje izgubil še stik z vodilnimi in res ni šlo najboljše," je po tekmi povedal 21-letni mariborski plavalec.

Jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta v razredu 470 še vedno na visokem petem mestu v skupnem seštevku; v današnjem edinem plovu sta zasedli 19. mesto, kar je doslej njuna najslabša uvrstitev na olimpijski regati na morju pred Rio de Janeirom. Po tekmovanju pa sta bili zaradi protesta tekmic diskvalificirani. V soboto je za jadralke razreda 470 prost dan, s tekmovanjem bodo nadaljevali v nedeljo s predvidenimi tremi plovi. Za jadralce v razredu finn je bil prost dan petek, Vasilij Žbogar, ki je skupno drugi, ter ostali njegovi tekmeci bodo s tekmovanji nadaljevali v soboto.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji