Še tretja olimpijska kolajna v slovenskih rokah

Še tretja olimpijska kolajna v slovenskih rokah
Slovenija ima olimpijski komplet. Po zlati kolajni Tine Trstenjak in srebrnem odličju Petra Kauzerja je danes bron osvojila še judoistka Ana Velenšek.
Slovenski judoisti se na četrtih igrah zaporedoma veselijo kolajne, tokrat prvič kar dveh. V kategoriji do 78 kilogramov je bron priborila svetovna podprvakinja Ana Velenšek, ki je zadnjem slovenskem nastopu na igrah v boju za bron z davljenjem ugnala Nemko Luise Mahlzahn. V finalu je zmagala Američanka Kayla Harrison in ubranila naslov iz Londona. V boju za bron je svetovna podprvakinja iz celjskega Sankakuja čakala težko tekmico iz repasaža. Pomerili sta se Nemka Luise Malzahn in Britanka Natalie Powell, s katerima ima pozitivno razmerje porazov in zmag, a je z obema izgubila letos na evropskem prvenstvu v Kazanu. Z Britanko v četrtfinalu in z Nemko v boju za bronasto kolajno. Boljša je bila bronasta z EP Nemka. V revanši na olimpijski tekmi za bron je po minuti in 45 sekundah Slovenka najprej povedla po kazni nasprotnice, v naslednji minuti pa izvedla davljenje za tretjo slovensko kolajno na igrah. Tekmovalka celjskega Sankakuja je pot do medalje zmogla kljub temu, da so tekmice vedele za poškodbo in so to na tekmi skušale izkoristiti. "Najbolj očitno je bilo to v boju s Kubanko, ki me je nabrcala v koleno. A to smo pričakovali in trenirali v klubu, da sem pripravila koleno na take šoke. A koleno mi je obrnilo že v prvi borbi in nato še v polfinalu, bilo je težko," je še povedala nasmejana Štajerka, ki jo zdaj čaka kratek premor, pa tudi zdravljenje poškodovanega kolena.

Strelka Živa Dvoršak je tudi v drugo na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru obstala v kvalifikacijah. V streljanju z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50 metrov je med 37 tekmovalkami s 572 krogi zasedla 30. mesto, tako da se Ljubljančanka poslavlja od iger. Mlada Ljubljančanka je začela odlično, po prvi tretjini, ko je streljala kleče, je bila četrta, zadela je 196 krogov. Nato pa je med streljanjem v ležečem položaju zadela le 191 krogov in krepko zdrsnila po lestvici. Še slabše je streljala v stoječi strelski tretjini, ko je zadela 185 krogov. "Kaj točno se je dogajalo na strelišču niti še ne morem razložiti. Po odličnem začetku kleče je začel pihati veter in morda zato leže in stoje nisem imela povsem prave samozavesti, saj mi tudi na treningu v teh položajih ni šlo ne vem kako dobro. Ko potem zgrešiš prve strele, te to nekako odreže," je povedala Dvoršakova.

Moška rokometna reprezentanca je v 3. krogu prvega dela poletnih olimpijskih iger v Rio de Janeiru premagala Švedsko z 29:24 (14:13). Slovenski rokometaši so sijajno odprli olimpijski turnir, na današnji tekmi pa so premagali še dva uroka. Prvič so na olimpijskih igrah - pred tem so nastopili v Sydneyju 2000 in Atenah 2004 - premagali eno od evropskih reprezentanc, po sušnih šestih letih pa na kolena položili Švede. Aktualne olimpijske podprvake so zasenčili v vseh prvinah in se jim oddolžili za dva letošnja poraza na evropskem prvenstvu v Vroclavu in olimpijskih kvalifikacijah v Malmöju, najbolj pomembno pa je, da so si s tretjo zmago že zagotovili nastop v četrtfinalu letošnjega olimpijskega turnirja.

Plavalka Tjaša Oder je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru na 800 metrov prosto osvojila 13. mesto. S časom 8:33,14 je v svoji skupini osvojila zadnje mesto. Najhitrejša je bila Američanka Katie Ledecky z 8:12,86, kar je nov olimpijski rekord.

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470 sta po drugem dnevu olimpijskih bojev v Rio de Janeiru na petem mestu, potem ko sta drugi današnji plov končali kot četrti. V skupni razvrstitvi vodita Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie, ki sta bili najhitrejši tudi v četrtem plovu. Svoj drugi današnji nastop, v prvem plovu sta bili peti, sta Mrakova in Macarolova začeli na petem mestu, nato sta nekaj časa jadrali na šestem, po zadnjem obratu pa sta pridobili dve mesti ter četrti plov končali na četrtem mestu. Kljub temu sta v skupnem seštevku izgubili eno mesto in sta zdaj peti, vendar z enakim številom točk, 11, kolikor jih imata tudi Britanki Hannah Mills in Saskia Clark, zmagovalki tretjega plova in Francozinji Camille Fralecointre in Helene Defrance, ki sta bili v četrtem plovu tretji.

Jadralec Vasilij Žbogar je bil v petem plovu na olimpijskih igrah v Rio de Janieru 15., vendar je v skupni uvrstitvi še vedno na drugem mestu. Nosilec slovenske zastave na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger se v močnem vetru, tudi v drugem današnjem plovu ni najbolje znašel, vendar ga je vseeno končal med deseterico. Zmage v šestem plovu se je veselil Scott, ki je bil najboljši že v četrtem plovu, Britanec pa je z 18 točkami najboljši tudi v skupni uvrstitvi. Žbogar je še vedno v igri za medalje, saj je z 20 točkami zadržal skupno drugo mesto. Za petami sta mu s 34 točkami zmagovalec današnjega petega plova Madžar Zsombor Berecz, ki je bil v drugo sedmi ter Američan Caleb Paine, ki ima 36 točk, šesti plov pa je končal le za Scottom. Tretji je bil v njem Novozelandec Josh Junior.

Kanuista na divjih vodah Luka Božič in Sašo Taljat sta v finalu olimpijskih iger v Riu de Janeiru osvojila sedmo mesto. V konkurenci dvojcev sta zmagala bratranca Peter in Ladislav Škantar, druga sta bila Britanca Richard Hounslow in David Florence, tretja pa Francoza Gauthier Klauss in Matthieu Peche. Slovenca sta bila v finalu dobro na progi, po zaostanku poldruge sekunde na prvem vmesnem času, sta tega zmanjšala na vsega štiri stotinke na drugem, a sta potem udarila 22. vrata, si prislužila kazenski dve sekundi in v cilju zasedla šele drugo mesto, na startu pa je bilo še šest dobrih posadk, od katerih jih je bilo na koncu pet hitrejših. Ta disciplina je bila na programu olimpijskih iger zadnjič na sporedu, na prihodnjih igrah 2020 v Tokiu jo bo zamenjal ženski kanu.

Kajakašica na divjih vodah Urša Kragelj je v finalu olimpijskih iger v Riu de Janeiru osvojila deveto mesto. Zmagala je Španka Maialen Chourraut, srebrno kolajno je osvojila Novozelandka Luuka Jones, bronasto pa Avstralka Jessica Fox. Kragljeva je imela smolo, v prvem delu veslala dobro, a potem bila premalo natančna v vratih številka 18, dobila kazenski pribitek dveh sekund in ostala brez možnosti za preboj na stopničke, saj so tekmice za njo vozile brez napak.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji