Nova kolajna za Slovenijo v Riu

Nova kolajna za Slovenijo v Riu
Čeprav se je uvodni nastop judoista Mihaela Žganka končal s porazom, je bilo nadaljevanje današnje slovenske zgodbe ponovno več kot uspešno. Končalo se je s pravljico, ki jo je spisal kajakaš Peter Kauzer.
Slovenski kajakaš Peter Kauzer je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru osvojil srebrno kolajno v slalomu na divjih vodah. To je po judoističnem zlatu Tine Trstenjak drugo slovensko odličje na igrah v Braziliji. Triintridesetletni Hrastničan je svojem tretjem nastopu na igrah, v Pekingu 2008 je bil trinajsti, v Londonu 2012 pa šesti, uresničil svoje sanje in osvojil tako želeno odličje. Kauzer je z olimpijsko medaljo postavil piko na i bogati karieri, v kateri je bil dvakrat svetovni prvak in kar petkrat evropski. Zdaj je v zbirko medalj dodal še najbolj zaželeno športno odličje. Izredno veseli pa so bili seveda tudi predstavniki zveze, ki so po kolajni Andraža Vehovarja leta 1996 v Atlanti kar 20 let čakali na novo odličje.
Slovenski reprezentant je dobro formo potrdil že s četrtim mestom v polfinalu, a finale je bil svoja tekma. Na umetni progi, ki bo gostila tudi svetovno prvenstvo 2018, je najprej zablestel Brazilec Pedro da Silva in poskrbel za izredno navijaško vzdušje na tribunah, vsake napake tekmecev pa so se gledalci veselili kot doseženega gola. Prvi je Brazilca prehitel Nemec Hannes Aigner in glede na dosežen izid je že kazalo, da bo bronasti iz Londona pri medalji tudi tokrat. Zasavec je nato bil še 32 stotink sekunde hitrejši od Nemca, takrat pa so bili bučni tudi slovenski navijači. Na tribunah so bili ob različnih veljakih tudi slovenski olimpijci in rokometni navdušenci, pa tradicionalni navijači kajakaštva na čelu s Kauzerjevo ženo Janjo, ki je najprej dobesedno pretrpela nastop, nato pa trepetala vse do konca. Kauzer je svoje mesto izgubil takoj po nastopu Britanca Josepha Clarka, Slovenec pa je Angležu po prihodu v cilj brez pomisleka čestital z iskrenim objemom. Na vrhu sta bila še Čeh in Slovak. Svetovni in evropski prvak Čeh Jiri Prskavec je prikazal najhitrejšo vožnjo med vsemi, zmaga pa mu je ušla po dotiku vratc. Ko se je ob izidu izpisala številka 3, je bilo jasno, da ima Slovenija v Riu drugo medaljo. Drama se je stopnjevala ob nastopu Jakuba Grigarja, zadnjega na startni listi, ki je odlično začel, v končnici pa mu čoln ni stekel in svetovni podprvak je pristal na petem mestu. Na olimpijski progi se je začelo prešerno slavje, Slovenci pa niso nič zaostajali za Britanci in ob podelitvi kolajn je Kauzer ob navijaškem vzklikanju "kdor ne skače ni Sloven'c" skočil po svojo kolajno, ki si jo je želel že na igrah na Kitajskem in na Otoku.

Mihael Žgank je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v kategoriji do 90 kg izgubil svojo prvo borbo in ostal brez uvrstitve. Uvodoma je varovanca Urške Žolnir premagal Aleksander Kukolj iz Srbije, ki je bil tako boljši že na četrtem medsebojnem dvoboju zapored. Dvaindvajsetletni Žgank sicer že nekaj let opozarja nase, a povsem na vrh na največjih tekmovanjih še ni zmogel. Inženir živilstva in prehrane, letos je diplomiral in pridobil uradni naziv, se je danes sicer dobro lotil svojega dve leti starejšega nasprotnika, ki je imel boljši izkupiček v dosedanjih obračunih. A prekaljeni Srb je znal uporabiti izkušnje, letos v Kazanu je bil na evropskem prvenstvu peti. Kukolj je danes v dvorani Carioca Arena 2, kjer je Tina Trstenjak v torek poskrbela za prvo slovensko odličje na teh igrah, potem ko je v kategoriji do 63 kg postala olimpijska prvakinja, po minuti prišel do pomembne prednosti, saj je sodnica Žganku prisodila rumeni karton za neaktivnost. Zaostanek je celjski judoist skušal nadoknaditi z bolj aktivno borbo, a ga je Srb ob tem presenetil in ga na polovici borbe na tla spravil z metom za ipon in predčasno zmago

Edini slovenski predstavnik v kronometru Primož Roglič je 26. mestu na cestni dirki dodal še deseto mesto v uri resnice. S tem je izenačil najboljšo slovensko uvrstitev v tej disciplini, deseti je bil tudi Janez Brajkovič pred štirimi leti v Londonu. Letošnji zmagovalec kronometra na dirki po Italiji Roglič je celotno dirko vztrajal v prvi deseterici, med osmimi in desetim mestom. Na koncu je izpolnil cilj slovenske ekipe in končal v prvi deseterici, za seboj pa denimo pustil večkratnega svetovnega prvaka v tej disciplini Nemca Tonyja Martina in aktualnega svetovnega prvaka Belorusa Vasila Kirjienko. Roglič je na koncu zaostal 2:40 minute. "Zadovoljen sem tako z uvrstitvijo kot s svojo predstavo. Res je, da sem sanjal kolajno, mislim, da to ni nič prepovedanega, saj se v kolesarstvu lahko marsikaj zgodi. Kakšen športnik bi bil, če ne bi šel na zmago. A kolajne so bile danes zame nedosegljive, sem pa dal vse od sebe, peljal blizu maksimuma, edino smolo sem imel, da se mi je po 20 kilometrih pokvarila radijska postaja, tako da sem bil prepuščen samemu sebi. Posebne krize nisem imel, v bistvu je bila ves čas kriza, saj je sem ves čas bil boj sam s seboj. S tistim, kar sem imel na razpolago, sem dosegel to, kar je bilo možno, če bi imel več moči, bi šel hitreje, a je nisem imel. Mogoče sem malce prehitro začel, a tega ne bom nikoli vedel. To je bil moj drugi tako dolg kronometer, drugi dolg več kot 40 kilometrov, še vedno sem neizkušen kronometrist, izkušnje pa bi mi zagotovo pomagale," je po dirki dejal Roglič.

Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je bil v tretjem plovu na olimpijskih igrah v Rio de Janieru sedmi, prvi pa je bil Francoz Jonathan Lobert. Žbogar je v skupnem seštevku še naprej na prvem mestu s štirimi točkami. Na drugem mestu je Britanec Gilles Scott, ki ima pet točk, s šestimi je tretji Danec Jonas Hogh-Cristensen. Žbogar je v cilj prišel na sedmem mestu, vendar je po zaslugi včerajšnjega tretjega in prvega mesta ohranil prvo mesto v skupni razvrstitvi. Na drugo se je prebil Scott, ki se mu je včerajšnjo 17. mesto v uvodnem plovu izbrisalo, medtem ko je Hogh-Cristensen, danes četrti, prišel na tretje mesto. Za zdaj so mu izbrisali včerajšnje 13. mesto v uvodnem plovu, medtem ko najboljšemu slovenskemu jadralcu v skupni uvrstitvi niso šteli današnjega sedmega mesta. V četrtem plovu je Vasilij prijadral na 10. mesto, v skupnem seštevku je sedaj na 2. mestu, za Scottom.

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta olimpijske boje v Rio de Janieru v razredu 470 začeli s tretjim mestu v skupni razvrstitvi. V uvodnem plovu sta bili drugi, v drugem šesti, v vodstvu pa sta po prvem dnevu Japonki Yoshida Kondo in Miho Yoshioka.Najboljši slovenski jadralki Mrakova in Macarolova sta današnji uvodni dan v razredu 470 bolje odjadrali v prvem plovu, ko sta bili pred njima le Kondo in Yoshioka, tretji pa sta bili Avstrijki Lara Vadlau in Jolanta Ogar. V drugem plovu jadralki Pirata iz Portoroža nista bili tako uspešni, v cilj sta prišli kot šesti, vseeno pa sta po prvem tekmovalnem dnevu z osmimi točkami na tretjem mestu.ajbolj zadovoljni sta današnji dan končali Kondova in Yoshioka, pred Mrakovo in Macarolovo sta na drugem mestu s sedmimi točkami Novozelandki Jo Aleh in Polly Powrie, ki sta bili najhitrejši v drugem plovu. V njem sta tretje mesto osvojili Američanki Annie Haeger in Briana Provancha.

Slovenska ženska štafeta na 4 x 200 m prosto je v olimpijskem bazenu v Rio de Janeiru z izidom 8:02,22 osvojila 15. mesto. V tekmovanju 16 najboljših ekip sveta so plavalke Janja Šegel, Anja Klinar, Tjaša Pintar in Tjaša Oder prehitele Španke. Z izidom 7:47,77 so bile najhitrejše Američanke. "Sama sem s svojim nastopom zelo zadovoljna, saj sem plavala najhitreje v življenju. Vesela sem tudi, da nam je uspelo prehiteti Španke," je po tekmi povedala Pintarjeva, za katero je bil to tudi edini olimpijski nastop: "Zelo sem vesela, da sem dobila olimpijsko priložnost in upam, da bom na naslednjih igrah nastopala tudi v posamični disciplini." Kakšno sekundo je za svojimi dosežki zaostala Anja Klinar, ki je večer pred tem nastopala v polfinalu na 200 m delfin. "Tam nisem bila povsem zadovoljna s končnim dosežkom, a očitno sem že v predtekmovanju, ko sem presegla pričakovanja, na zadnjih 50 metrih dala od sebe vse. Zato sem zvečer verjetno nekoliko počasneje začela. Ponoči nato nisem spala in danes je bilo težko, vesela pa sem, da je zdaj konec. Težko je plavati, ko se enkrat izprazniš." Gorenjka je s tem razkrila tudi, da bo četrtkov nastop na 800 m prosto izpustila in šesti dan iger bo edina Slovenka v vodi Tjaša Oder, nosilka bronastega odličja v tej disciplini z letošnjega EP v Londonu.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji