Drugi dan OI: Tokič in Gomboc prijetno presenetila, Maček in plavalci razočarali

Drugi dan OI: Tokič in Gomboc prijetno presenetila, Maček in plavalci razočarali
Drugi dan nastopov slovenskih olimpijcev v Riu bi označili za toplo - hladnega. Borili so se do zadnjih atomov moči, a z različnim tekmovalnim izkupičkom.
Edini slovenski strelec na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru Boštjan Maček je prvi tekmovalni dan v trapu končal na 26. mestu. Prekmurec je v današnjih treh serijah zadel 66 od 75 letečih tarč. Jutri bosta na sporedu še dve seriji, najboljših šest pa se bo uvrstilo v veliki finale.

S svojimi nastopi na igrah so končale tudi Polona Hercog, Polona Batagelj in Teja Belak. Petindvajsetletna Hercogova, 98. na lestvici WTA, ki je na igre prišla naknadno po številnih odpovedih, je v 1. krogu morala priznati premoč 22-letni Portoričanki Monici Puig, 37. igralki sveta, ki je slavila s 6:3 in 6:2.
Nizozemska kolesarka Anna van der Breggen je zmagovalka 136,9 kilometra dolge cestne dirke na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Srebro je v sprintu osvojila Švedinja Emma Johansson, bron pa Italijanka Elisa Longo Borghini. Edine slovenske predstavnice Polone Batagelj ni bilo v ospredju na koncu je osvojila 32. mesto.
Slovenska telovadka Teja Belak je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru obstala v kvalifikacijah. Čeprav se bodo te končale v torek, takrat bo znana tudi njena končna uvrstitev, je po njenih dveh današnjih skokih že jasno, da je ne bo med finalistkami. Belakova je pri prvem skoku padla in dobila oceno 13,500, za drugi poskus pa 13,800, kar je pomenilo končno oceno 13,650.

Prvi dan olimpijskih bojev v slalomu na divjih vodah v Rio de Janeiru je bil uspešen za Slovenijo. Oba slovenska predstavnika sta se uvrstila v torkov polfinale. Med kanuisti je to s skupno četrtim časom uspelo Benjaminu Savšku, med kajakaši pa z 12. Petru Kauzerju. Ljubljanski kanuist je bil v prvi vožnji, ki jo je motil veter (zaradi premočnega vetra so start prestavili za eno uro) na polovici proge še najhitrejši, nato pa je na zahtevni kombinaciji napak napravil napako, s tem pa se mu je vožnja podrla. V drugo pa je bil previden in zbran, posledica tega pa je bil tudi boljši rezultat. "V drugo sem popravil napako, bolj sem se nadzoroval, nisem naredil kakšne neumnosti, zato sem zadovoljen. V finalu bo treba še bolj pohoditi plin, v finalu je vožnja na meji, je pa res, da se ti lahko vse podre, če pretiravaš s krajšanjem linij. Še so rezerve, ampak potem nimam več kontrole in se ti lahko hitro zalomi. Jaz moram ostati zbran, ne smem razmišljati o rezultatu, ampak o svoji vožnji. Danes po kvalifikacijah nihče še ne more reči kaj posebnega, konkurenca je odlična, ampak jaz sem povsem zbran na svoje vožnje. Ne obremenjujem se z rezultatom, tudi s startnim položajem ne več tako kot prejšnja leta," je dejal Savšek.

Tudi Kauzer, osmi po prvi vožnji, je bil v prvem delu prve proge najhitrejši, nato pa je na istem mestu kot Savšek naredil napako, ki pa jo za razliko od kolega v drugo ni popravil, a je vseeno ostal med tistimi, ki so se uvrstili v polfinale. "Cilj v današnjih kvalifikacijah sem izpolnil. Čeprav je le šest tekmovalcev odpadlo, smo se morali potruditi. Sam v celoti nisem zadovoljen ne s prvo ne z drugo vožnjo. V prvi mi je čoln dobro drsel do 19., protitočnih vratc, kjer sem naredil napako, izgubil kar nekaj sekund. Brez nje bi bil današnji izplen boljši, toda danes ne šteje več, v sredo bo druga tekma. Prepričan sem, da bo na drugi postavitvi zelo zanimiva," meni Kauzer, ki je povsem zadovoljil svojega očeta in trenerja Petra starejšega: "Povsem v redu. Nisem bil nič nervozen, se bomo tekme pač lotil na drugačen način. Doslej smo se lotevali z zmagami v kvalifikacijah, tokrat bomo napadli nekoliko iz ozadja."

Ponovno so s svojimi nastopi razočarali plavalci. Visoka pričakovanja je imela pred tekmo Anja Klinar, ki se je v boj za visoka mesta spustila z letos v Franciji doseženim izidom 4:06,35. Finale, za katerega je bilo treba plavati dve sekundi hitreje, je bil težko dosegljiv, nad svojim dosežkom pa je bila izkušena Gorenjka vseeno zelo razočarana. "Če sem povsem odkrita, se že tri tedne lovim v vodi in očitno nisem imela največ sreče z načrtovanjem forme. Na treningih sem čutila, da to ni to in zato sem bila tudi malo nervozna in ne povsem samozavestna. Potrudila sem se, dala vse od sebe in seveda sem malo razočarana, saj sem si ne glede na vse težavice želela boljši izid. A tako je, enkrat gre, drugič ne."

Prvi je na teh olimpijskih igrah v vodo skočil plavalec Ljubljane Anže Tavčar. Na 200 m prosto je z dosežkom 1:49,96, desetinko sekunde slabše od svojega osebnega rekorda, osvojil 39. mesto. Za 22-letnega študenta univerze Indiana, prihodnje leto bo tam kapetan ekipe, je bil usoden prehiter začetek. "Na zadnjih 25 metrih me je kar odrezalo, kot bi me kdo s kladivom po glavi. A to so olimpijske igre. Lahko bi začel 53,4 in prav tako plaval blizu osebnega rekorda, skušal pa sem nekaj spremeniti, nekaj narediti drugače in ni se izšlo, saj je bil čas na koncu enak."

Razočarala je tudi Tjaša Vozel, ki je bila z 1:11,15 in 34. mestom daleč od lastnih ciljev, saj je bila debele tri sekunde za lani doseženim državnim rekordom. "Ne vem, kaj je bilo. Dobro sem se počutila na vseh teh napornih pripravah, vse do današnjega nastopa. Na tekmi pa enostavno ni šlo. Že v vodi sem vedela, kakšna je resnica, ko sta me začeli prehitevati tekmovalki na sosednjih progah. Pred nastopom sem res verjela vase, na koncu pa sem bila počasnejša kot na EP," je v solzah pripovedovala sicer vedno nasmejana Trboveljčanka, ki že leta trenira v Kranju.

Z odliko sta z današnjimi nastopi opravila Bojan Tokič in predvsem mladi judoist Adrian Gomboc. Slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokič še naprej uspešno nastopa na OI. V 2. krogu je Tokić, 53. igralec sveta, ugnal Poljaka kitajskega rodu Wang Zengyija, 46. igralca s svetovne lestvice in 30. nosilca, s 4:2 (-9, 9, 6, -9, 5, 3).

Judoist Adrian Gomboc je na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru v kategoriji do 66 kilogramov osvojil peto mesto. Potem ko ga je v polfinalu ugnal Italijan Fabio Basile, je moral v repasažu v boju za bron premoč priznati tudi Uzbekistancu Rišodu Sobirovu. Enaindvajsetletni Prekmurec je do polfinala nanizal tri zmage. V prvem dvoboju je s hitrim iponom premagal favoriziranega aktualnega evropskega prvaka Gruzijca Važo Margvelašvilija, nato je z dvema vazarijema odpravil Zambijca Matthewsa Punzo, v četrtfinalu pa je bil boljši še od Kanadčana Antoina Boucharda. Njegov nastop pomeni pravo presenečenje in dobre obete za velike uspehe judoistične ekipe, katere nastopi se bodo zvrstili v naslednjih dneh.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji