V Rio de Janeiru je zaplapolal olimpijski ogenj

V Rio de Janeiru je zaplapolal olimpijski ogenj
"To je trenutek prekrasnega mesta. V sedmih letih ste naredili to, kar so sanjale generacije pred vami. Rio ste preuredili v moderno metropolo v težkih trenutkih vaše zgodovine. Živimo v svetu kriz, nezaupanja in negotovosti. Tu je olimpijski odgovor; zbralo se je prek 11.000 športnikov vsega sveta, ki bodo skupaj živeli, jedli in čustvovali v eni olimpijski vasi. V tem olimpijskem svetu smo vsi enaki in vrednote naše človečnosti so močnejše od tistih, ki nas želijo razdvojiti," je zbrane nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach.
Bach je kot vir navdiha za milijone, ki zaradi drugačnosti trpijo, izpostavil ekipo beguncev, ki bo pod olimpijsko zastavo prvič nastopila na OI. Tekmovali bodo tudi ruski športniki; nastop slednjih je zaradi s strani države podprtega sistematičnega dopinga kar dolgo visel v zraku, nastopilo pa bo lahko tri četrtine predvidenih olimpijcev. Mnogi so za pozitivno odločitev mednarodnih panožnih zvez in Moka izvedeli šele tik pred odprtjem, marsikdo pa na zeleno luč še upa. Žvižgov, ki so jih nekateri napovedovali med ruskim mimohodom, ni bilo, saj so jih gledalci pospremili z aplavzom kot vsako drugo ekipo.

Brazilski pevec Paulinho da Viola je na začetku slovesnosti s pomočjo akustične kitare zapel himno, nato so s svetlobnimi efekti, glasbo in plesom sambe ter bossa nove ponazorili najpomembnejše točke brazilske zgodovine. Pred mimohodom športnikov je za navdušenje na tribunah poskrbela svetovno znana manekenka Gisele Bündchen in spomnila na še živečo 71-letno Helo Pinheiro, sedaj staro mamo in v šestdesetih letih prejšnjega stoletja muzo za kultno pesem Dekle iz Ipaneme. Pesem je glasbeno oživil Daniel Jobim, vnuk avtorja Toma Jobima. Po mimohodu in uradnih govorih se je znova oglasila glasba in po prižigu olimpijskega ognja še ognjemet.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji